persona foto

Σε μια εποχή κρίσης και απώλειας της εθνικής μας ταυτότητας , με αγάπη για την πατρίδα μας και πέρα από κάθε εθνικιστικό παροξυσμό, δημιουργήθηκε η σελίδα μας.
Με κύρια απαίτηση να πάρουμε πίσω τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, ό,τι δηλαδή δικαιωματικά μας ανήκει, αναδεικνύουμε την Ελλάδα, τον πολιτισμό και την κουλτούρα μας, αποδεικνύοντας έτσι πως σε μια δύσκολη περίοδο η χώρα μας είναι ικανή να προάγει πολιτισμό και να απαιτήσει ότι της αξίζει!

Αυτό το καλοκαίρι μένουμε Ελλάδα!

Santorini-Greece

Ως γνωστόν η χώρα μας, χάρις τα όμορφα νησιά της και όλα τα μαγευτικά τοπία της, πρόκειται για έναν από τους δημοφιλέστερους ταξιδιωτικούς προορισμούς τις καλοκαιρινές περιόδους κυρίως. Αυτό επιβεβαιώνεται φέτος, με τον αριθμό των τουριστών να ξεπερνά κατά πολύ των προηγούμενων χρόνων.

Γιατί όμως τόσοι και τόσοι τουρίστες επιλέγουν να περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές στη χώρα μας; Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα μπορεί να την δώσει κάποιος πολύ εύκολα. Η Ελλάδα συνδυάζει μαγευτικές παραλίες, όμορφα αξιοθέατα και τοπία για όλα τα γούστα. Υπάρχουν ποικίλες δραστηριότητες που μπορεί να διαλέξει κανείς για να περάσει αξέχαστα. Πάρα πολλοί τουρίστες λοιπόν, επέλεξαν δικαιολογημένα φέτος να επισκεφτούν τον τόπο μας.

Δεν ήταν λίγοι όμως και οι Έλληνες που αποφάσισαν να περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές σε κάποιο από τα όμορφα νησιά μας. Διασκεδάζοντας με τις διάφορες δραστηριότητες και υπηρεσίες που προσφέρει το κάθε νησί, όπως είναι το water skiing, το scuba diving ή την υπηρεσία ‘rent a rib’, ενοικίασης σκαφών δηλαδή, ο καθένας μπορούσε εύκολα να ξεχάσει για λίγο τις έγνοιες του και να απολαύσει ήρεμα την θάλασσα και τον ήλιο της χώρας μας.

Η ανάπτυξη αυτή του φετινού τουρισμού θα βοηθήσει πολύ τη χώρα μας και όλους αυτούς του ανθρώπους που στηρίζονται στον τουρισμό για να ζήσουν. Ας συνεχίσουμε λοιπόν να μένουμε και εμείς στην Ελλάδα για τις καλοκαιρινές μας αποδράσεις και ας εκμεταλλευτούμε όλα αυτά που μας προσφέρει για να περάσουμε ένα αξέχαστο καλοκαίρι.

Λίγα λόγια για τα κλεμμένα Μάρμαρα του Παρθενώνα.

agalmata

Θα πρέπει να έχουμε κατά νου πως τα «μάρμαρα του Παρθενώνα», δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να λέγονται «Ελγίνεια» καθότι δεν ανήκουν σε κανέναν παρά μόνο στην Ελλάδα! Η ονομασία «Ελγίνεια» είναι εσφαλμένη καθώς προσδίδει επωνυμία ιδιοκτησίας σε κάποιον που στην ουσία τα έκλεψε και υποβαθμίζει την έννοια και την πράξη της κλοπής. Ο Τόμας Μπρους, 7ος κόμης του Έλγιν, ήταν Βρετανός πρεσβευτής στην οθωμανική Κωνσταντινούπολη κι εκμεταλλευόμενος την οθωμανική ηγεμονία στην ελληνική επικράτεια, απέκτησε φιρμάνι του Σουλτάνου που του επέτρεπε να αποκαθηλώσει γλυπτά απ’τον Παρθενώνα με σκοπό να τα μετρήσει και να τα αποτυπώσει σε σχέδια, ενώ στην πορεία κατόρθωσε να τα αφαιρέσει και να τα φυγαδεύσει στη Μ.Βρετανία.
Τα γλυπτά αφαιρέθηκαν απ’τον Παρθενώνα, τον Ναό της Απτέρου Νίκης κι από άλλους αρχαιολογικούς χώρους, το χρονικό διάστημα 1803-1812.
Συνεπώς πρέπει να γίνει κατανοητό πως οι Έλληνες ουδέποτε συναινέσαμε σε μια τέτοια πράξη κι ούτε τα δώσαμε οικιοθελώς μιας κι εκείνη την εποχή, οι Οθωμανοί ήταν αυτοί που διοικούσαν τη χώρα μας. Μάλιστα το «Φιρμάνι» που υποτίθεται πως αποτελούσε την άδεια του Σουλτάνου και υπάρχει στο βρετανικό μουσείο, δεν φέρει ούτε την αρχική επίκληση στον Αλλάχ ούτε την υπογραφή και τη σφραγίδα του Σουλτάνου, εγείροντας νέες απορίες. Η πράξη αυτή καταδικάστηκε από πολλούς πνευματικούς ανθρώπους της εποχής, μεταξύ των οποίων κι απ΄τον Λόρδο Βύρων.
Τα γλυπτά τελικώς τα αγόρασε απ’τον λόρδο του Έλγιν, η αγγλική κυβέρνηση το 1816 κι έκτοτε βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Το 1936 τοποθετήθηκαν στην έκθεση Duveen.
Το 1983 έγιναν οι πρώτες προσπάθειες για την επιστροφή των Μαρμάρων στην Ελλάδα, από την τότε υπουργό πολιτισμού, Μελίνα Μερκούρη.
Σε επίσημη ανακοίνωσή του τον Απρίλιο του 2007, το Βρετανικό Μουσείο δήλωσε πως δεν προτίθεται να παραχωρήσει σε ελληνικό μουσείο την κυριότητα των Γλυπτών του Παρθενώνα, ενώ μία πρόφαση ήταν και η έλλειψη «κατάλληλου χώρου» για τη στέγαση και συντήρησή τους. Με τη δημιουργία του νέου Μουσείου της Ακρόπολης, το Βρετανικό Μουσείο ανέφερε μέσω νέας ανακοίνωσης, πως θα μπορούσε απλώς να δανείσει τα Γλυπτά αρκεί η ελληνική κυβέρνηση να αναγνώριζε την δικαιωματική ιδιοκτησία τους από το Βρετανικό Μουσείο. Φυσικά κάτι τέτοιο απορρίφθηκε και τα πράγματα από τότε έχουν την γνωστή στάσιμη πορεία.

Η ιστορία πίσω από το φιλμ του Κώστα Γαβρά.

Λίγο πριν εγκαινιαστεί το Μουσείο Ακρόπολης, ο διεθνούς φήμης Έλληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, κλήθηκε να συμμετέχει στη δημιουργία ενός ολιγόλεπτου φιλμ που θα προβαλλόταν στο Μουσείο και θα παρουσίαζε τις ιστορικές αλλαγές του Παρθενώνα.
Μέσα λοιπόν από μία ιστορική αναδρομή, αναδημιουργήθηκε ψηφιακά ο Παρθενώνας όπως υπολογίζεται ότι ήταν τα χρόνια που κτίστηκε και εμφανίζονται οι αλλαγές, οι φθορές και οι επιθέσεις που δέχτηκε έως σήμερα.
Όμως το βίντεο θα ξεσήκωνε αντιδράσεις. Μεταξύ των διάφορων φθορών που υπέστη ο Παρθενώνας σε βάθος χρόνου, υπήρξε κι ένα σημείου του βίντεο όπου παρουσιάζεται η δράση κάποιων ρασοφόρων που παραπέμπουν σε χριστιανούς ιερείς, οι οποίοι γκρεμίζουν αρκετά απ’τα γλυπτά, όπως μορφές θεοτήτων, ως ειδωλολατρικά.
Αυτό δεν άρεσε στην Εκκλησία της Ελλάδος που μετά από έντονες πιέσεις, κατόρθωσε το βίντεο να λογοκριθεί ως ανακριβές, παρότι είναι πασίγνωστο παγκοσμίως ότι πολλές εκκλησίες χτίζονταν πάνω σε διαλυμένα κατάλοιπα αρχαίων ναών. Το πλάνο διάρκειας 12 δευτερολέπτων αποκόπηκε απ’το βίντεο, με τον διευθυντή του μουσείου να προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ό,τι δηλαδή δεν επρόκειτο για λογοκρισία.
Ο Κώστα Γαβράς απ’τη μεριά του τόνισε το ότι είναι απαράδεκτο η Πολιτεία να υποκύπτει σε πιέσεις της εκκλησίας που αφορούν ένα φιλμ βασισμένο σε ιστορικά γεγονότα ενώ πρόσθεσε πως η Εκκλησία ανέκαθεν αρνιόταν ότι δεν τη συνέφερε για να σώσει το δόγμα της.
Ας δούμε λοιπόν όλο το βίντεο μαζί με την λογοκριμένη σκηνή στο 1:40 για να θυμηθούμε περί τίνος πρόκειται:

Έκθεση μουσείου Ακρόπολης.

ekthesi mousiou

Το νέο Μουσείο της Ακρόπολης που εγκαινιάστηκε το 2009 φιλοξενεί στους χώρους του τα ωραιότερα γλυπτά κι αγάλματα που βρέθηκαν στις ανασκαφές γύρω από το χώρο της Ακρόπολης.
Οι συλλογές του μουσείου εκτίνονται σε τρία διαφορετικά επίπεδα.

-Στο πρώτο επίπεδο – ισόγειο του μουσείου βρίσκεται η Αίθουσα των Κλιτύων της Ακρόπολης.
Είναι μια αίθουσα με κεκλιμένο γυάλινο δάπεδο που επιτρέπει την θέαση στην ανασκαφή και μία κλίμακα στο τέλος της και προσομοιάζει την ανάβαση στον Βράχο. Σ’αυτόν τον χώρο εκτίθενται όλα τα ευρήματα των ανασκαφών που έγιναν στις κλιτύς, πλαγιές δηλαδή, Ακρόπολης κι αποτελούνται από ιερά και τμήματα του τοπικού οικισμού.
Στα βόρεια της αίθουσας βρίσκονται αγγεία, αναθηματικοί πίνακες κι άλλα αφιερώματα από το ιερό της Νύμφης, καθώς και αναθήματα από το Ιερό του Ασκληπιού και το ιερό του Διονύσου.
Στα νότια της αίθουσας υπάρχουν ευρήματα απ’τους τάφους και τις οικίες των κατοίκων των κλιτύων, γλυπτά από την Οικία του Πρόκλου, αναθήματα από τα μικρά ιερά της Οικίας της Πηγής, της Ουρανίας Αφροδίτης και του Έρωτα, του Πανός, της Αγλαύρου και του Απόλλωνα.

-Στο δεύτερο επίπεδο-1ος όροφος εκτίνεται η αίθουσα των αρχαϊκών έργων.
Η έκθεση των αρχαϊκών έργων συγκροτείται από επτά ενότητες με βάση θεματικά και χρονολογικά κριτήρια. Οι ενότητες είναι:
Αρχιτεκτονικά γλυπτά και τμήματα αρχαϊκών κτιρίων.
Σημαντικά αναθηματικά γλυπτά νησιώτικων εργαστηρίων κυρίως Ναξιακών και Πάριων.
Γλυπτά πρώιμων αττικών εργαστηρίων με επίκεντρο τον Μοσχοφόρο.
Γλυπτά της μέσης αρχαϊκής περιόδου από την Αττική με κεντρικό έκθεμα την Πεπλοφόρο.
Τα αναθήματα των Ιππέων με κεντρικό έκθεμα τον Ιππέα Rampin.
Μνημειακά Αττικά έργα με επίκεντρο την Κόρη του Αντήνορα.
Κόρες και άλλα έργα της ύστερης αρχαϊκής περιόδου και των πρώιμων κλασικών χρόνων.
Στο βορειοδυτικό τμήμα της αίθουσας βρίσκονται τα αντικείμενα που ακολουθούν την κατασκευή του Παρθενώνα και τα οποία ο επισκέπτης βλέπει μετά την αίθουσα του Παρθενώνα.
Στην ενότητα των Προπυλαίων παρουσιάζονται αρχιτεκτονικά μέλη από τα Προπύλαια και σχετικές επιγραφές
Στην ενότητα της Αθηνάς Νίκης παρουσιάζονται τα γλυπτά του θωρακίου και της ζωφόρου του ναού.
Στην ενότητα του Ερεχθείου παρουσιάζονται οι ζωφόροι, οι Καρυάτιδες και οι οικοδομικές επιγραφές του κτιρίου.
Στην ενότητα των Μεταπαρθενώνειων και Μεταγενέστερων έργων εκτίθενται σύνολα έργων από την κλασική εποχή ως την ύστερη αρχαιότητα και τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους.

-Στο τρίτο επίπεδο-3ος όροφος βρίσκεται η Αίθουσα του Παρθενώνα, όπου και βρίσκονται όλα τα σωζόμενα γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στην Ελλάδα. Το δάπεδο αυτής της αίθουσας είναι διαφανές και επιτρέπει την θέαση και τον φωτισμό της αρχαιολογικής ανασκαφής του ισογείου.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε την επίσημη ιστοσελίδα του νέου Μουσείου της Ακρόπολης: http://www.theacropolismuseum.gr/el/